dimarts, 26 de febrer de 2013

Les màquines, una ajuda ben important

Al món on vivim hi ha moltes màquines, amb mecanismes i funcionament molt senzills o més complicats. 
Com ja sabeu, les màquines utilitzen energia, bé de les persones i la seua força, o altres tipus, com combustibles o electricitat. I totes elles ajuden a fer treballs d'una manera més lleugera o potent.
Hi ha màquines simples, com la corriola, la palanca o el pla inclinat, que tenen poques peces i utilitzen la força humana. 
Mapa conceptual de les màquines simples

 

 
Altres són més complexes, tenen més peces i normalment necessiten energia elèctrica o combustible per funcionar: són les màquines compostes. La bicicleta, els electrodomèstics o els cotxes són màquines compostes.
El trepant és una màquina composta  
Atenció, no s'ha de confondre màquina simple amb aparell menut. El rellotge, el telèfon mòbil o la calculadora són màquines que ocupen poc d'espai, però són màquines amb moltes peces i per tant són compostes.
Siluetes de màquines grans de la construcció

 

dijous, 7 de febrer de 2013

Les plantes, tot un món

A coneixement del medi estem estudiant les plantes. Tot un món, certament. Sense elles no hi hauria vida a la Terra, ja que són la base de l'alimentació; sempre a baix de la cadena alimentària hi ha un productor, és a dir, una planta. Com ja sabem, les plantes són éssers autòtrofs, és a dir, fabriquen el seu propi aliment. Els animals són heteròtrofs, és a dir, s'alimenten d'altres éssers vius.
Les plantes realitzen les funcions vitals. La funció de relació és molt pobra, perquè no tenen òrgans dels sentits ni poden desplaçar-se.
La funció de nutrició es basa, en les plantes amb fulles, en la fotosíntesi. La planta aprofita l'aigua i les sals minerals que troba en el sòl, a més de la llum solar i un gas que hi ha a l'atmosfera, anomenat diòxid de carboni.
La funció de reproducció pot ser amb flors o sense flors. La majoria de les plantes tenen flors, que contenen els òrgans reproductors. El pas de l'estam al pistil s'anomena pol.linitazió. Les flors són de colors vistosos i fan bona olor per atraure l'atenció dels insectes, que ajuden a la pol.linització. Alguns ocells i el vent també participen en aquest procés.
Com hem fet altres vegades, ací tens informació que t'ajudarà a comprendre millor el món de les plantes:
Què són les plantes

divendres, 1 de febrer de 2013

Gianni Rodari, un clàssic de la literatura infantil

L'autor italià Rodari
La literatura per a la infantesa no seria la mateixa sense les aportacions de Gianni Rodari. Aquest autor italià, periodista de professió, és un exemple de capacitat d'invenció, amb unes històries plenes de fantasia que canvien la realitat i la superen. Ací pots llegir un poc més de la seua vida.
Els alumnes de tercer ens. iniciem en la lectura de Rodari amb el llibre "Los negocios del Señor Gato", format per dues històries curtes i un recull de poemes.
Entre les seues obres més reeixides està "Contes per telèfon", recull d'històries breus ben divertides. Un altre dels seus llibres més coneguts és "Contes escrits a màquina". A la biblioteca escolar teniu aquests llibres i altres d'aquest autor italià, que va morir en 1980, als seixanta anys.